Innovatie in de gezondheidszorg en design op Dutch Design Week 2023

Dutch Design Week (DDW) staat bekend als een plek waar creativiteit en vernieuwing hand in hand gaan. In de editie van 2023 worden enkele opvallende projecten gepresenteerd die de link tussen design en gezondheidszorg onderzoeken. Isabel en Iris reden naar Eindhoven om inspiratie op te doen en te netwerken en kwamen terug met de volgende bevindingen.

Embassy of Health: Gezondheid als valuta

The Embassy of Health presenteert projecten met de vraag: “Welke waarden zijn belangrijk voor onze gezondheid?” Dit thema benadrukt het belang van gezondheid en onderzoekt hoe technologie kan bijdragen aan een persoonlijke connectie met ons eigen welzijn. Een interessante expositie voor iedereen die in tech en gezondheidszorg zit.

 • Close to heart: Philips en het Catharina Ziekenhuis
  Het “Close to hearth” project is een samenwerking tussen ontwerpers van Philips en het Catharina Ziekenhuis. Het richt zich op het verbeteren van de behandeling van boezemfibrilleren door leefstijlfactoren aan te pakken. Dit innovatieve project introduceert een nieuw zorgpad en digitaal platform dat momenteel in een klinische omgeving wordt getest. Het biedt coaching en monitoring gedurende maximaal zes maanden, waardoor patiënten een gepersonaliseerde aanpak van hun gezondheid kunnen ervaren.
 • Vermindering van stress in wachtkamers: ‘Rooted’
  Een ander interessant project is ‘Rooted,’ dat tot doel heeft stress bij patiënten te verminderen. Door gebruik te maken van Design Thinking en perceptiemanagement, biedt dit ontwerp positieve afleiding, controle en sociale steun in wachtkamers. Dit creëert een ontspannen sfeer, wat leidt tot effectievere gesprekken en behandelingen met zorgprofessionals.
 • De schoonheid van zorg
  Marine Plantfeve onderzoekt in haar proefschrift de rol van schoonheid in ziekenhuizen. Ze benadrukt dat onze emotionele band met de wereld gebaseerd is op schoonheid. Het onderzoek richt zich op het belang van schoonheid in ziekenhuizen en hoe dit ons welzijn beïnvloedt.
 • Digitale ademhalingstherapeut
  Delftse Glimp heeft, in samenwerking met ademtherapeuten, de “Pebbles” ontwikkeld. Dit zijn kiezelvormige apparaten die mensen helpen om correct te ademen. De apparaatjes meten zuurstofsaturatie, hartslag en hartslagvariabiliteit via een duimsensor, waardoor mensen leren (opnieuw) goed te ademen.
 • Andere Vormen van Intelligentie
  De tentoonstelling “Andere Vormen van Intelligentie” benadrukt dat intelligentie niet alleen individuele capaciteiten omvat, maar ook sociale, collectieve, natuurlijke en kunstmatige aspecten. De tentoonstelling onderzoekt vragen met betrekking tot intelligentie en werpt licht op de complexiteit van kunstmatige intelligentie, inclusief ethische overwegingen en bestaande problemen zoals energieverbruik en psychologische belasting.

DDW 2023 laat zien hoe design en innovatie een belangrijke rol speelt in de gezondheidszorg. Deze projecten tonen de creativiteit en vastberadenheid van ontwerpers en professionals om de gezondheidszorg te verbeteren en een positieve impact te hebben op het welzijn van mensen. Dutch Design Week is en blijft een broedplaats voor nog meer nieuwe ideeën. Ook bij BN IT nemen we deze ideeën mee.